Méltó tornacsarnoka lesz a Katona Gimnáziumnak

Kezdődhet a kecskeméti Katona József Gimnázium 25×45 méteres tornacsarnokának építése, csütörtökön letették az alapkövét, jövő őszre lehet kész.

Az SG Kecskemét Futsal sportágfejlesztési programjának keretében építik meg a multifunkcionális sportcsarnokot a Katona József Gimnázium udvarán.

Dr. Vercz Tamástól, a futsal klub ügyvezető elnökétől korábban megtudhattuk, a 930-950 millió forintos beruházást az önkormányzat három év alatt összesen 295 millió forinttal támogatja, a hiányzó részt, tehát körülbelül 650 millió forintot társasági adófelajánlások révén gyűjtik össze.

A tornacsarnokot egyaránt használják majd a diákok, a sportolók, utánpótláskorú fiatalok és a szabadidejükben mozogni vágyó baráti társaságok is. A sportolók közül pedig nemcsak a futsalosok, hanem a röplabdások, kosarasok, kézilabdások is. Edzéseken kívül természetesen mérkőzéseket is lehet majd rendezni a 20×45 méteres csarnokban, mobillelátókon legfeljebb százhúsz-százötven néző részvételével, de nem ez lesz a létesítmény „fő profilja”, tehát az SG Kecskemét Futsal felnőtt csapata nem is itt játssza majd a meccseit. A csarnoknak a Serfőző utca felől lesz az utcai bejárata, az iskola udvarán lévő parkolóhelyek megszűnnek.

Szabó István, a gimnázium igazgatója visszaemlékezett, 1983-ban vetődött fel az ötlet, hogy épüljön a gimnáziumnak egy nagy sportcsarnoka (mint valószínűleg sokan tudják, a még használt tornaterem meglehetősen sok kívánnivalót hagy maga után, 12×20 méteres mérete soha nem biztosított jó körülményeket a tornaórákhoz és edzésekhez). Akkor el is készültek a tervek, végül forráshiány miatt nem kezdődött el a kivitelezés. Így kényszerűségből a dísztermet is használni kellett testnevelés órákra az elmúlt évtizedekben.

– Így működik ez az iskola, így születnek azok a kiváló sporteredmények, amit a diákoknak, felkészítő tanáraiknak, edzőiknek köszönhetünk. Így lett az iskola kiemelkedő fellegvára a röplabdának egy akkora tornateremmel, amelyben szabályos nyitást sem lehet elvégezni. Szinte csodaszámba megy ez – hangsúlyozta Szabó István. Köszönetet mondott mindenkinek az ügyben tapasztalható példaértékű összefogásért, így a futsalosoknak, a városvezetőknek, a polgármesteri hivatal munkatársainak, az önerőt biztosító cégeknek, a tervezőknek és a pályázat támogatásáért a Magyar Labdarúgó Szövetségnek.

– Ez elsősorban értetek van, rólatok szól – mondta a díszteremben jelenlévő diákoknak Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, hozzátéve: megdöbbenéssel hallgatta Szabó István szavait, miszerint ez már negyven éves álom. Őt pár éve kereste fel az elképzeléssel, és most már közel vannak a megvalósuláshoz.

Az ünnepségen dr. Salacz László országgyűlési képviselő is beszédet mondott, amelyben kiemelte, hogy Kecskemét szívügyének tekinti a sportot, az egészséges életre való nevelését a fiatal generációknak, így nem volt kérdés, hogy a kezdetektől a sportcsarnok projekt mellé álltak.

Ezt követően a résztvevők közösen leengedték sz acélhengeres időkapszulát, amelybe rengeteg minden került: a tantestület névsorától kezdve KJG-s pecsétgyűrűn, az épület fotóján, gólyatábori pólón át egészen az iskola 3D-s nyomtatóján készült logikai játékig, és persze a Petőfi Népe aktuális lapszáma sem maradhatott ki.