Teher alatt nő a pálma

Történelmi tettet hajtott végre a csapat az alapszakaszban, 4. helyen végzett a gárda és a felsőházban szerepelhet. Az elvárások mellett a realitás talaján kell maradni, és építeni a jövőt. Dr. Vercz Tamás ügyvezető elnökkel beszélgettünk az idei szezonról és a következő hetek, hónapok kihívásairól.

-Hogy elégedett vagyok-e az eddigi eredményekkel?  Azt kell mondanom, hogy igen – szögezte le az SG Kecskemét Futsal ügyvezető elnöke. – Ugyan a felsőházi rájátszásban 3 mérkőzésből eddig 3 vereség van az asztalon, de látni és tudni kell, hogy az a tény, hogy a kecskeméti futsal itt van az NBI felsőházában, az azért némileg csoda kategória. Egy FTC, egy Újpest, a tavalyi bronzérem várományos Nyírgyulaj az alsóházban szerepel a jelenlegi évadban. Emellett még a mindenkit jelentősen megterhelő pandémiás helyzettel is együtt kell élnünk, így kell dolgoznunk, ami egyáltalán nem egyszerű feladat. A felsőházi rájátszásban tényleg az ország legjobb négy futsalcsapata ellen kell hétről hétre megmérkőzni, olyan hőfokú, és minőségi játékot kell produkálni, ami bizony még a legmagasabban jegyzett csapatoknak is sokszor nehezére esik, habár ők többszörös költségvetéssel, nagyobb rutinnal, tapasztalattal rendelkeznek, mint mi. Ezen a szinten már tényleg csak nüanszokon múlnak az egyes megszerzett pontok. Tudjuk természetesen, hogy van mit kijavítani, módosítani, hiszen mi még mindig tanuljuk az alapokat, mind sportszakmailag, mind pedig klubszinten. Ezek a feladatok nagy elvárásokat rónak mind a vezetőkre, mind játékosokra, de csak és kizárólag a folyamatos tanulás és fejlődés lehet a kulcsa a következő évek sikerességének.

Az eredményességen túl az is szempont, hogy a fiatalok is egyre több szerephez jussanak

-Igen, eljött az idő, hogy a magyar fiatalok minél nagyobb szerep. Hiszem, hogy jelenleg olyan helyzetben vagyunk, ahol mind a kecskeméti, mind pedig a vidéki magyar játékosok nagyon sokat tudnak fejlődni. Ugye nem is olyan messzire kell menni, hogy megértsük ezt. „Crescit sub pondere palma”, azaz teher alatt nő a pálma, ez a Kecskeméti Református Gimnázium jelmondata.

Ám ez nem azt jelenti, hogy feladnánk az álmainkat, és ha kell, az utolsó leheletünkig fogunk harcolni az érmes helyekért. Képesnek tartom ezt a társaságot, hogy minden eddigi magasságot túlszárnyalva, az idény végén érmes helyen végezzen!

Nagy csarnoképítési projekt zajlik a háttérben

-A klub nemcsak a futsal szakmai oldalon, hanem egy másik fronton is állja a sarat, hiszen a tavalyi évben elindított sportcsarnok építési projekt a napokban most már fizikálisan is megkezdődik. Jelenleg a TAO (társasági adó) támogatások összegyűjtése, a régészeti és kiviteli beszerzési munkálatok előkészületei, az egyéb előkészületi szerződések aláírása zajlik, és reményeink szerint másfél év múlva már egy multifunkcionális sportcsarnok fogja várni a kecskeméti profi és amatőr sportolókat a Katona József Gimnáziumban, amely így nyilván az oktatási intézmény régóta húzódó nehézségeire is megoldást nyújt.  

 Már a következő szezon tervezése is megkezdődött

-Mindezekkel párhuzamosan készülünk a következő idényre. Habár, ahogy az előbbieken elmondtam, jelenleg a legfontosabb az érmes álmok elérése, és ezzel párhuzamosan a fiatalok terhelése, fejlődése, ugyanilyen fontos már a következő évadot is megtervezni. Itt még nem a konkrétumokról (akár játékos, akár szakmai vonalon) kell beszélni, hanem sokkal inkább egy irányvonalról. Egy olyan irányvonalról, ami nemcsak a következő évadot, hanem akár hosszú-hosszú évekre is meghatározhatja a kecskeméti futsal jövőjét. Ezekről a tervekről már készült egy kisebb tanulmány, amit a következő hónapokban bemutatunk meglévő és leendő szponzorainknak, támogatóinknak, velük közösen fogjuk akár már a nyári szakmai, és igazolási politikát kialakítani.