Sportdiplomáciai siker Kecskeméten

Az SG Kecskemét Futsal ügyvezetője, dr. Vercz Tamás a bajnokság végeztével meghívta az első osztályú férfi klubokat egy vacsorával összekötött, kötetlen beszélgetésre a hírös városba. A fiatal agilis sportvezetőt kérdeztük a találkozó apropóján – adta hírül a futsalhungary.hu.

Mi adta az ötletet, hogy meghívd a klubok képviselőit erre a találkozóra, és mi volt a célod ezzel a „magánakcióval”?

 – A Szerencsejáték Zrt. belépése a honi futsalba, és az ezt követő MLSZ döntések – pl idegenlégiós szabály, fiatal játékos szabályok, bátran mondhatom atombombaként robbant be a klubok életébe. Bizton állíthatom, hogy a marketing jogok eladása olyan fejlődési lehetőségeket rejt magában, ami egyedülálló, és talán megismételhetetlen a futsal jövőjét illetően. De ezzel a lehetőséggel jól kell élni. Szerettem volna, ha a klubok vezetői mellett a Szövetség képviselői is részt tudnának venni egy olyan kötetlen, beszélgetős estebéden, ahol a formalitások mellőzésével tudjuk megvitatni a fennálló helyzetet, ahol a sportszervezetek vezetői elmondhatják véleményüket, meghallgathatjuk egymást, és talán tanulhatunk, elleshetünk egymástól egy-két jó megoldást. Úgy gondolom, hogy habár a mindenkori döntés és végrehajtás az MLSZ-nél van, ám a klubok adják az alapokat, közösen, egymás mellett kell dolgozni a magyar futsal fejlődéséért, hiszen ez mindenki érdeke.

Kik fogadták el a meghívásodat, kik vettek részt a találkozón?

 – Nagy örömünkre a tíz NB I-es csapat közül 7 klub képviseltette magát (Haladás, Berettyóújfalu, Veszprém, Kecskemét, FTC, Újpest, és a frissen NB I-be feljutó Kistarcsa). Ez a nagy szám is azt mutatja, a klubok érzékelik, hogy óriási esély előtt állunk, és ha van rá lehetőség közösen, egymás mellett megbeszélve kell fejlődési stratégiákat kialakítanunk. A felsorolt klubokon kívül elfogadta a meghívásunkat Kozma Mihály szakágvezető és Turzó György szövetségi kapitány is.

Beváltotta-e reményeidet a találkozó, lehet-e gyakorlati haszna a jövőre nézve?

 – Ahogy néhányan fogalmaztak is az est folyamán, pályán ellenfelek, pályán kívül üzlettársak. Úgy gondolom, első lépésként nagyszerű alkalom volt egy ilyen összejövetel, kivétel nélkül mindenki harag, és ellenségeskedés nélkül tudta elmondani véleményét, gondolatait. Sőt… konkrét javaslatok is születtek, mint pl.: Kelet-Nyugat futsalgála megszervezése, vagy bajnoki döntő, Magyar Kupa final four rendezésére vonatkozóan. És talán legjobban az este eredményességét az mutatja, hogy az eredetileg 2 órásra tervezett találkozó 4 órát vett igénybe…